The Living Staircase – Ampersand London – Paul Cocksedge – FMP Precedent

The Living Staircase – Ampersand London – Paul Cocksedge – FMP Precedent

The Living Staircase

This living staircase was designed by Paul Cocksedge for the Ampersand office conversion in London. The building is a four story Landmark building which has been converted into top quality offices for the creative class.

Paul Cocksedge is known mainly for lighting design that “pushes the boundaries of material, form and technology”. He has moved beyond lighting and lamps for this office project, but maintains his skill in pushing the boundaries and has harnessed light from the sun within the space where the staircase stands.

The Paul Cocksedge Studio built the staircase using painted steel and Forest Stewardship Council compliant white oak. The spiral staircase is over 40 feet high with a few additional features within its twists. These features include; built in benches, a small library space and a balustrade garden consisting of different species of plants.

My Thoughts and Why I have chosen it as a Precedent?

From relatively early on when I selected my building and decided on the use for my building, I knew that I wanted to insert an interesting staircase that allows people to move through the building.

Materials – The materials that have been used for the staircase have been chosen carefully to comply with approved forestry regulations. In my design, I would like to select wood and other materials that are sustainable.

Light – The designer specialises in lighting that “pushes the boundaries of material, form and technology”. In my design, in certain spaces, I would like to harness the light from the sun where possible to allow natural light into these spaces.

Space – The staircase includes other spaces within it such as the benches and the library. I like the idea of creating spaces within my staircase design, such as seating areas and small work spaces.

 

Leave a Reply